Αστάθεια του Ώμου

Αστάθεια του Ώμου

Η αστάθεια του ώμου αναφέρεται σε μια κατάσταση κατά την οποία η άρθρωση του ώμου είναι επιρρεπής να φύγει απο την θέση του (εξάρθρθημα ή υπεξάρθρημα). Αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πόνο και δυσφορία και μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αστάθειας του ώμου, συμπεριλαμβανομένης της τραυματικής αστάθειας, η οποία προκαλείται από έναν ξαφνικό τραυματισμό, και της ατραυματικής αστάθειας όπως η αστάθεια απο χαλαρές αρθρώσεις, ή από υπερβολική χρήση ή μυϊκές ανισορροπίες.

Τα συμπτώματα της αστάθειας του ώμου περιλαμβάνουν την αίσθηση ότι ο ώμος γλιστράει από τη θέση του, πόνο κατά την κίνηση του ώμου και δυσκολία στην εκτέλεση ορισμένων δραστηριοτήτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα με αστάθεια του ώμου μπορεί επίσης να εμφανίσουν μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο χέρι. Η χρόνια αστάθεια του ώμου μπορεί να προκαλέσει σημαντικές φθορές στην άρθρωση φθάνοντας έως και την αρθρίτιδα του ώμου.

Η θεραπεία για την αστάθεια του ώμου εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης και την υποκείμενη αιτία. Οι μη χειρουργικές επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν φυσικοθεραπεία, ασκήσεις για την ενίσχυση των μυών γύρω από την άρθρωση του ώμου και τη χρήση ενός νάρθηκα ώμου. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ή εάν η μη χειρουργική θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, με ελάχιστα επεμβατική τεχνική- αρθροσκόπηση για την αποκατάσταση ή την ανακατασκευή των συνδέσμων ή άλλων δομών στον ώμο που προκαλούν την αστάθεια. Η φυσικοθεραπεία συνιστάται λίγες εβδομάδες μετά τη διαδικασία για να βοηθήσει στην ανάκτηση του εύρους κίνησης του ώμου και κυρίως την ενίσχυση των μυών της περιοχής.

Η πρόληψη της αστάθειας του ώμου μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορούν να ληφθούν για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης της πάθησης. Αυτά περιλαμβάνουν την αποφυγή δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν υπερβολικά τον ώμο, όπως η άρση μεγάλων βαρών ή η συμμετοχή σε αθλήματα υψηλής βίαςκαι η διατήρηση της καλής στάσης του σώματος. Επιπλέον, είναι σημαντικό να κάνετε τέντωμα και ζέσταμα πριν από την ενασχόληση με σωματική δραστηριότητα και να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν αισθανθείτε πόνο ή ενόχληση στον ώμο.