Σύνδρομο Πρόσκρουσης

Σύνδρομο Πρόσκρουσης

Το σύνδρομο πρόσκρουσης είναι μια πάθηση που εμφανίζεται όταν υπάρχει φλεγμονή ή ερεθισμός των τενόντων ή του θύλακα στον ώμο. Συχνά προκαλείται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις πάνω από το κεφάλι. Το σύνδρομο πρόσκρουσης συμβαίνει όταν οι τένοντες του στροφικού πετάλου τρίβονται κάτω απο το ακρώμιο το οποίο συνήθως υπερτρέφεται και τους συμπιέζει.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου πρόσκρουσης μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο κατά την ανύψωση του χεριού, αδυναμία στον ώμο και δυσκολία στην κίνηση του χεριού. Ο πόνος μπορεί να είναι χειρότερος όταν το χέρι σηκώνεται πάνω από το κεφάλι ή όταν ο ασθενής κοιμάται στην πληγείσα πλευρά.

Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές για το σύνδρομο πρόσκρουσης. Οι μη χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν ανάπαυση, φυσικοθεραπεία και φάρμακα για τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου. Εάν οι μη χειρουργικές επιλογές δεν είναι αποτελεσματικές, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση με ελάχιστα παρεμβατική τεχνική- αρθροσκόπηση για την αποκατάσταση τυχόν κατεστραμμένων τενόντων ή την αφαίρεση τυχόν οστικών αναπτύξεων (οστεόφυτα) που μπορεί να προκαλούν την πρόσκρουση.

Η ανάρρωση από το σύνδρομο πρόσκρουσης μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Η φυσικοθεραπεία είναι συχνά βασικό μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των μυών και στη βελτίωση του εύρους κίνησης. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε με το σχέδιο θεραπείας που θα συζητήσετε με τον Ιατρό και να ακολουθήσετε τις συνιστώμενες ασκήσεις για να εξασφαλίσετε πλήρη ανάρρωση. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε δραστηριότητες που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση, όπως επαναλαμβανόμενες κινήσεις πάνω από το κεφάλι, μέχρι να επουλωθεί πλήρως ο ώμος.

Σε περιπτώσεις που δεν βοηθάει η συντηρητική θεραπεία είναι σημαντική η χειρουργική επέμβαση για αποκατάσταση της τριβής των τενόντων έτσι ώστε να αποφευχθεί η ρήξη τους.