Αρθροπάθεια Στροφικού Πετάλου

Αρθροπάθεια Στροφικού Πετάλου

Η αρθροπάθεια του στροφικού πετάλου είναι μια κατάσταση κατά την οποία συνυπάρχει εκφύλιση των μυών και των τενόντων του στροφικού πετάλου στον ώμο με αρθρίτιδα του ώμου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, αδυναμία και περιορισμένο εύρος κίνησης στον ώμο.

Το στροφικό πέταλο είναι μια ομάδα μυών και τενόντων που βοηθούν στη κίνηση του ώμου και περιλαμβάνει τον υπερακάνθιο, τον υπακάνθιο, τον υποπλάτιο και τον ελάσσωνα στρογγύλο. Όταν αυτοί οι μύες και οι τένοντές τους καταστραφούν ή εκφυλιστούν, μπορεί να οδηγήσει σε αρθροπάθεια του στροφικού πετάλου. Αυτή η κατάσταση παρατηρείται συχνά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς οι μύες και οι τένοντες του στροφικού πετάλου μπορεί να γίνουν πιο αδύναμοι και πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς με την ηλικία.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της αρθροπάθειας του στροφικού πετάλου. Αυτοί περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς από καταπόνηση, όπως εκείνους που προκαλούνται από αθλήματα ή χειρωνακτική εργασία, και εκφυλιστικές καταστάσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αρθροπάθεια του στροφικού πετάλου μπορεί επίσης να προκληθεί από τραυματισμό στον ώμο.

Τα συμπτώματα της αρθροπάθειας του στροφικού πετάλου μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο και αδυναμία ανυψώσεως του άνω άκρου με περιορισμένο εύρος κίνησης. Ο πόνος μπορεί να είναι χειρότερος όταν προσπαθείτε να σηκώσετε ή να φτάσετε πάνω από το κεφάλι και μπορεί επίσης να αντανακλά στο χέρι.

Η θεραπεία για την αρθροπάθεια του στροφικού πετάλου μπορεί να περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία, και φάρμακα αλλά είναι κυρίως χειρουργική: περιλαμβάνει την αντικατάστασης της άρθρωσης με ειδική ολική αρθροπλαστική (ανάστροφη ολική αρθροπλαστική). Μετά την επέμβαση ο ασθενής αποκτά ένα λειτουργικό και ανώδυνο άνω άκρο. Η φυσικοθεραπεία βοηθά στην βελτίωση του εύρους κινήσεως του ώμου.

Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν αντιμετωπίζετε πόνο στον ώμο ή περιορισμένο εύρος κίνησης, καθώς η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη περαιτέρω εκφυλισμού και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων.