Αρθροσκόπηση Ώμου

Αρθροσκόπηση Ώμου

Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία μια μικρή κάμερα, που ονομάζεται αρθροσκόπιο, εισάγεται στην άρθρωση του ώμου μέσω μιας μικρής τομής. Αυτό επιτρέπει στον χειρουργό να απεικονίσει το εσωτερικό της άρθρωσης και να διορθώσει τυχών παθήσεις.

Είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση και τη θεραπεία ποικίλων προβλημάτων του ώμου, συμπεριλαμβανομένων των τραυματισμών του στροφικού πετάλου, της πρόσκρουσης του ώμου και της αστάθειας του ώμου. Ένα από τα κύρια οφέλη της αρθροσκόπησης ώμου είναι ότι είναι λιγότερο επεμβατική από την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική. Οι μικρές τομές που χρησιμοποιούνται για το αρθροσκόπιο και τα χειρουργικά εργαλεία προκαλούν λιγότερη βλάβη στον περιβάλλοντα ιστό και επιτρέπουν ταχύτερο χρόνο αποκατάστασης. Επιπλέον, η αρθροσκόπηση ώμου επιτρέπει στον χειρουργό να δει πιο καθαρά το εσωτερικό της άρθρωσης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ακριβέστερη διάγνωση και πιο ακριβή θεραπεία.

Η επέμβαση γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου μία έως δύο ώρες. Ο χειρουργός κάνει μικρές τομές γύρω από την άρθρωση του ώμου και εισάγει το αρθροσκόπιο και τα απαραίτητα χειρουργικά εργαλεία μέσα από αυτές τις τομές. Το αρθροσκόπιο περιέχει ένα φως και μια κάμερα, τα οποία μεταδίδουν την εικόνα σε μια οθόνη υψηλής ανάλυσης, επιτρέποντας στον χειρουργό να δει το εσωτερικό της άρθρωσης.

Μετά το χειρουργείο, ο ασθενής συνήθως επιστρέφει στο σπίτι την ίδια ή την επόμενη μέρα. Μετά από μια μικρή περίοδο ακινητοποίησης του ώμου ανάλογα με την επέμβαση που έγινε, χρειάζονται φυσικοθεραπείες για να βοηθήσουν τον ώμο να επουλωθεί και να ανακτήσει τη δύναμή του. Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες μέσα σε λίγες εβδομάδες, αν και μπορεί να χρειαστεί να αποφευχθούν πιο επίπονες δραστηριότητες για αρκετούς μήνες.

H αρθροσκόπηση ώμου είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και τη θεραπεία προβλημάτων του ώμου. Είναι λιγότερο επεμβατική από την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική και έχει ταχύτερο χρόνο αποθεραπείας.