Αρθροπλαστική Ώμου

Αρθροπλαστική Ώμου

Η αρθροπλαστική ώμου είναι μια χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει την αντικατάσταση των κατεστραμμένων τμημάτων της άρθρωσης του ώμου με τεχνητά εμφυτεύματα. Αυτή η διαδικασία συνήθως συνιστάται για άτομα που αντιμετωπίζουν έντονο πόνο στον ώμο και περιορισμένο εύρος κίνησης λόγω εκφυλιστικών ασθενειών των αρθρώσεων όπως οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, κατάγματα ή τραυματισμός του ώμου.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι αρθροπλαστικής ώμου: η (ανατομική) ολική αρθροπλαστική ώμου και η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ώμου.

Η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ώμου είναι μια χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων τμημάτων της άρθρωσης του ώμου. Αυτή η διαδικασία συνήθως συνιστάται για άτομα με σοβαρή οστεοαρθρίτιδα ώμου, αρθροπάθεια ρήξης του στροφικού πετάλου ή προηγούμενη αντικατάσταση της άρθρωσης του ώμου που απέτυχε.

Κατά τη διάρκεια μιας ανάστροφη ολικής αρθροπλαστικής ώμου, τα κατεστραμμένα μέρη της άρθρωσης του ώμου αφαιρούνται και αντικαθίστανται με τεχνητά εξαρτήματα. Η τεχνητή άρθρωση του ώμου αποτελείται από μια μεταλλική σφαίρα που τοποθετείται στο οστό της ωμοπλάτης και σε ένα στέλεχος με υποδοχή για την σφαίρα που εισάγεται στο βραχιόνιο οστό. Η αρχιτεκτονική αυτής της πρόθεσης αναστρέφει την φυσική ανατομία του σώματος όπου η σφαίρα βρίσκεται στο βραχιόνιο οστό και η υποδοχή στην ωμοπλάτη και γι’ αυτό λέγεται ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ώμου. Η σφαίρα αυτή και η υποδοχή της συνεργάζονται για να επιτρέπουν στο χέρι να κινείται με φυσικό τρόπο ενώ η ανεστραμμένη αυτή αρχιτεκτονική εκμεταλλεύεται την εμβιομηχανική του δελτοειδή μυ για να κινήσει το χέρι. Η χειρουργική επέμβαση συνήθως εκτελείται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 2 ώρες για να ολοκληρωθεί.

Οι αρθροπλαστικές του ώμου μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και στη βελτίωση της κινητικότητας στον ώμο. Η διαδικασία συνήθως εκτελείται υπό γενική αναισθησία και οι περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν σπίτι την επόμενη ημέρα του χειρουργείου. Η φυσικοθεραπεία συνιστάται μετά τη διαδικασία για να βοηθήσει στην ανάκτηση του εύρους κίνησης του ώμου και την ενίσχυση των μυών της περιοχής.

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε το σχέδιο φυσικοθεραπείας σας και οποιεσδήποτε άλλες οδηγίες από τον Ιατρό για να διασφαλίσετε την επιτυχή ανάρρωση. Οι ασθενείς είναι σε θέση να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες μετά την αποκατάσταση, συμπεριλαμβανομένης και της εργασίας τους. Εάν αντιμετωπίζετε πόνο και δυσκολία στην κίνηση του ώμου σας, είναι σημαντικό να μιλήσετε με εξειδικευμένο ορθοπαιδικό για να καθορίσετε την καλύτερη πορεία θεραπείας.