Παγωμένος Ώμος

Παγωμένος Ώμος

Ο παγωμένος ώμος, γνωστός και ως συμφυτική θυλακίτιδα, είναι μια κατάσταση που προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στην άρθρωση του ώμου. Είναι μια κοινή πάθηση που συνήθως επηρεάζει άτομα μεταξύ 40 και 60 ετών και είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Η ακριβής αιτία του παγωμένου ώμου είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι σχετίζεται με έναν συνδυασμό παραγόντων όπως οι τραυματισμοί ή οι χειρουργικές επεμβάσεις, η υπερβολική χρήση του ώμου. Ο παγωμένος ώμος δείχνει να προσβάλει συχνότερα ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή με παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα.

Τα συμπτώματα του παγωμένου ώμου συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά σε μια περίοδο αρκετών μηνών και μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, δυσκαμψία και δυσκολία στην κίνηση του ώμου. Ο πόνος είναι συχνά χειρότερος τη νύχτα και μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. Η δυσκαμψία μπορεί να δυσκολέψει την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το ντύσιμο, τον χειρισμό αντικειμένων ή την οδήγηση.

Η θεραπεία για τον παγωμένο ώμο συχνά περιλαμβάνει έναν συνδυασμό φυσικοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής καθώς επίσης και χειρουργικής επέμβασης. Η εξειδικευμένη φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής των ιστών στον ώμο, ενώ η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Οι θεραπείες στο σπίτι, όπως η θερμοθεραπεία και η παγοθεραπεία, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και στη βελτίωση της κινητικότητας. Σε ορισμένες περιπτώσεις η χειρουργική επέμβαση με ελάχιστα παρεμβατική- αρθροσκοπική τεχνική μπορεί να είναι απαραίτητη για να βοηθήσει στην θεραπεία του παγωμένου ώμου.

Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν αντιμετωπίζετε πόνο και δυσκαμψία στον ώμο, καθώς η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της επιδείνωσης της κατάστασης. Εάν έχετε παγωμένο ώμο, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε το πρόγραμμα θεραπείας σας και να είστε υπομονετικοί, καθώς μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες ή ακόμα και ένα χρόνο για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Ο παγωμένος ώμος μπορεί να είναι μια δύσκολη και επώδυνη κατάσταση, αλλά με τη σωστή θεραπεία, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σε θέση να ανακτήσουν όλο το εύρος κίνησης στον ώμο τους. Εάν αντιμετωπίζετε πόνο και δυσκαμψία στον ώμο, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν εξειδικευμένο ορθοπαιδικό για να καθορίσετε την καλύτερη πορεία θεραπείας για τις συγκεκριμένες ανάγκες σας.