Ρήξεις του Στροφικού Πετάλου

Ρήξεις του Στροφικού Πετάλου

Το στροφικό πέταλο του ώμου αποτελείται απο τους τένοντες τεσσάρων μυών (υπερακάνθιος, υπακάνθιος, υποπλάτιος και ελάσσων στρογγύλος) οι οποίοι καλύπτουν την κεφαλή του βραχιονίου και βοηθούν σημαντικά την κίνηση του ώμου. Οι ρήξεις του στροφικού πετάλου είναι μία πάθηση που μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πόνο. Εμφανίζονται όταν ένας ή περισσότεροι από τους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου έχουν σχιστεί. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω ξαφνικού τραυματισμού, όπως πτώση σε τεντωμένο χέρι ή λόγω επαναλαμβανόμενης καταπόνησης με την πάροδο του χρόνου.

Τα συμπτώματα της ρήξης του στροφικού πετάλου περιλαμβάνουν πόνο κατά την ανύψωση του χεριού, αδυναμία στον ώμο και δυσκολία στον ύπνο στην πληγείσα πλευρά. Οι επιλογές θεραπείας για τη ρήξη του στροφικού πετάλου εξαρτώνται από τη σοβαρότητα του τραυματισμού και μπορεί να περιλαμβάνουν φυσικοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή και χειρουργική επέμβαση με ελάχιστα επεμβατική τεχνική - αρθροσκόπηση.

Η φυσικοθεραπεία είναι συχνά η πρώτη γραμμή θεραπείας για τη ρήξη του στροφικού πετάλου. Περιλαμβάνει θεραπείες μείωσης της φλεγμονής και του πόνου και σε δεύτερο χρόνο ασκήσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των μυών και στη βελτίωση του εύρους κίνησης στον ώμο. Αυτές οι ασκήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ασκήσεις με λάστιχα αντίστασης, συμπιέσεις ωμοπλάτης και άρσεις χεριών.

Η χειρουργική επέμβαση με ελάχιστα επεμβατική τεχνική - αρθροσκόπηση μπορεί να είναι απαραίτητη για πιο σοβαρές ρήξεις του στροφικού πετάλου που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές χειρουργικές τεχνικές συρραφής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση της ρήξης του στροφικού πετάλου. Κάθε τεχνική έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και η καλύτερη επιλογή για ένα άτομο θα εξαρτηθεί από τη συγκεκριμένη κατάστασή του.

Μετά από ένα χειρουργείο αποκατάστασης της ρήξης του του στροφικού πετάλου, η φυσικοθεραπεία και οι ασκήσεις θα είναι σημαντικό μέρος της διαδικασίας ανάρρωσης και είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του Ιατρού για να διασφαλίσετε την πλήρη ανάρρωση.