Βιολογικές Θεραπείες - PRP και Βλαστοκύτταρα

Βιολογικές Θεραπείες - PRP και Βλαστοκύτταρα

Η θεραπεία πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια- platelet-rich plasma (PRP) είναι μια σχετικά νέα θεραπευτική επιλογή για τραυματισμούς του ώμου. Το PRP είναι μια συγκέντρωση αιμοπεταλίων, τα οποία είναι ένας τύπος κυττάρων που βρίσκεται στο αίμα και εμπλέκονται στη διαδικασία επούλωσης. Όταν το PRP ενίεται στον ώμο, μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της φυσικής θεραπευτικής απόκρισης του σώματος, η οποία μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να προωθήσει την ανάπτυξη νέου ιστού.

Η θεραπεία PRP χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία μιας ποικιλίας καταστάσεων του ώμου, συμπεριλαμβανομένων των τραυματισμών του στροφικού πετάλου, του συνδρόμου πρόσκρουσης του ώμου και της θυλακίτιδας. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της τενοντίτιδας, η οποία είναι φλεγμονή των τενόντων στον ώμο. Τα αποτελέσματά είναι ακόμα υπο έρευνα και ακόμα σχετικά αμφιλεγόμενα.

Η διαδικασία για τη θεραπεία PRP εκτελείται συνήθως στο ιατρείο. Αρχικά, λαμβάνεται μια μικρή ποσότητα αίματος από τον ασθενή. Το αίμα στη συνέχεια τοποθετείται σε μια φυγόκεντρο, η οποία διαχωρίζει τα αιμοπετάλια από τα άλλα αιμοσφαίρια. Τέλος, τα συγκεντρωμένα αιμοπετάλια ενίωνται στην τραυματισμένη περιοχή του ώμου.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της θεραπείας PRP είναι ότι είναι μια μη χειρουργική επιλογή θεραπείας. Αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτείται από τον ασθενή να υποβληθεί σε γενική αναισθησία ή να γίνουν τομές.

Τα βλαστοκύτταρα έχουν την ικανότητα να εξελίσσονται σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων και έχουν τη δυνατότητα να επισκευάζουν και να αναγεννούν τον κατεστραμμένο ιστό. Αυτό τα καθιστά μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική επιλογή για διάφορες ιατρικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των τραυματισμών στον ώμο.

Στη θεραπεία των τραυματισμών του ώμου, τα βλαστοκύτταρα συνήθως εγχέονται στην πληγείσα περιοχή και μπορούν να βοηθήσουν στην αναγέννηση του κατεστραμμένου ιστού και στη μείωση της φλεγμονής. Η χρήση τους είναι ακόμα υπο μελέτη